[...] organizm zamienia czyż nie?? - wątpię raczej by istniało badanie, które potwierdza, że brak cukrów prostych w diecie powoduje nasilony katabolizm. Generalnie drastyczne obniżenie spożycia węglowodanów powoduje nasilony katabolizm białek. Aminokwasy bowiem są "przerabiane" na glukozę potrzebną niektórych komórkom w procesie glukoneogenezy w [...]
[...] zachodzącym w obrębie tkanki nerwowej, gdzie głównym paliwem stają się ciała ketonowe. W przypadku osób z upośledzoną tolerancją glukozy, osłabioną wrażliwością insulinową - obniżenie spożycia węglowodanów w naturalny sposób skutkować może poprawą wrażliwości komórek na działanie tego hormonu. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-14 14:29:30
[...] je zjada? błagam Was ludzie..... nawet jak zerwiecie coś z drzewa to nie wiadomo kto palił w piecu gumiakami obok tego drzewa.... "Wzrost poziomu insuliny natomiast powoduje obniżenie poziomu glukozy, co sprawia, ze organizm zaczyna domagać się dostaw cukru a my sięgamy po ciastko, cukierka lub czekoladkę." totalna bzdura.... wszystko mamy w [...]
[...] androgenne i anaboliczne. Faktem poparcia powyższej teorii jest, iż sterydy mogą podnosić poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. W tym samym czasie może być zauważalne obniżenie się poziomu HDL i wzrostu poziomu LDL. HDL broni tętnice poprzez eliminowanie nadmiaru odkładanego cholesterolu na ściankach tętnicy i przez transportowanie go do [...]
[...] masy ciała. Należy jednak pamiętać aby spożyty produkt nie posiadał zbyt wysokiego indeksu glikemicznego, bowiem może spowodować zwiększenie wydzielania insuliny i gwałtowne obniżenie poziomu cukru we krwi. Korzystniejsze w tym przypadku są produkty zawierające fruktozę - która wolniej wchłania się z przewodu pokarmowego. Ma to szczególne [...]
[...] gęstością mineralną kości.Niskie spożycie białka może mieć także negatywny wpływ na kości. Chociaż niskie spożycie białka powoduje mniejsze wydalanie wapnia, powoduje także obniżenie absorpcji w jelitach.Czystym efektem jest obniżanie równowagi wapniowej względem obniżania spożycia białka. MIT CZWARTY CHOROBY SERCA Nie tylko naukowa literatura [...]
[...] mineralną kości.Niskie spożycie białka może mieć także negatywny wpływ na kości. Chociaż niskie spożycie białka powoduje mniejsze wydalanie wapnia, powoduje także obniżenie absorpcji w jelitach.Czystym efektem jest obniżanie równowagi wapniowej względem obniżania spożycia białka. MIT CZWARTY CHOROBY SERCA Nie tylko naukowa [...]
[...] oraz efedryna osłabiają działanie deksametazonu, a estrogeny je nasilają. Działanie niepożądane: Leczenie krótkotrwałe: zwiększenie ryzyka krwawień z przewodu pokarmowego, obniżenie tolerancji glukozy, większa podatność na zakażenia. Leczenie długotrwałe (>2 tyg.): twarz „księżyca w pełni”, sylwetka cushingoidalna, osłabienie [...]
[...] . Zastosowanie: Stosowany w przemyśle spożywczym jako rozpuszczalnik, rozcieńczalnik, stabilizator i substancja klarująca. W wyższych stężeniach działa konserwująco przez obniżenie aktywności wodnej. ___________________________________________________________ 1,2 - Propandiol USP Na terenie UE 1,2-Propandiol dopuszczony został do użytku w [...]
[...] tkanki tłuszczowej dla celów energetycznych. 6)wzrost rozmiarów klatki piersiowej u chłopców, piersi i bioder u dziewcząt 7.) U kobiet poważne efekty uboczne to trwałe obniżenie głosu, nieregularne miesiączkowanie, powiększenie łechtaczki, zmiany skórne, pojawienie się łysienia typu męskiego oraz pojawienie się owłosienia na twarzy i ciele. [...]
[...] odpowiada również za anaboliczne działanie testosteronu (testosteron wnika do komórek, ale do jądra komórkowego dostaje się jego metabolit - DHT). Obniżenie poziomu DHT = obniżenie anabolicznej mocy testosteronu. Testek, szkoda czasu na dyskusje nad niezaprzeczalnymi faktami. Korelacja przyczynowo-skutkowa jest tutaj właśnie takim faktem [...]
[...] jest enzymem rozkładającym sacharozę na części składowe, czyli fruktozę i glukozę. Stężenie tego enzymu jest dość silnie skorelowane ze stosowaną dietą. Głodówki powodują obniżenie tego enzymu, natomiast dieta wysoko-węglowodanowa przyczynia się do wzrostu jego stężenia. Podobnie reagują osoby chore na cukrzycę. Leki blokujące działanie [...]
[...] się zastosujesz. Rygorystyczne diety ketogenne(bez ładowań węglowodanów) bardzo dobrze sprawdzają się u badanych osób z dużą nadwagą. Hamowanie apetytu, ustabilizowanie/obniżenie poziomu insuliny/glukozy we krwi, zmiany adaptacyjne w obrębie wykorzystania kwasów tłuszczowcych w celach energetycznych są z pewnością pomocne. Trudno jednak [...]
[...] W ubiegłym roku w prasie medycznej włoskiej opublikowano wyniki niewielkiego studium, podczas którego wykazano, że spożywanie diety bogatej w argininę powodowało znaczące obniżenie ciśnienia krwi. (uwaga jeśli ktoś z czytelników cierpi na podobny problem, zanim zaczniecie stosować suplementację argininą, dobrze byłoby skonsultować to z waszym [...]
[...] pokrywała w 100% kosztów wydatku energetycznego i by została podana jak najszybciej po wysiłku. a ja mam takie podejscie ze w D$%% mam czy glikogen się zregeneruje, tylko obniżenie kortyzolu mnie interesuje, Glukoneogeneza zatroszczy się o glikogen, szczególnie na tak obfitej w białko i tłuszcz diecie. BCAA o ile sie orientuje nie tyle [...]
[...] wstrzykiwać, wystarczy uważnie przeczytać badanie i odnieść zawarte informacje do wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii. Swoją drogą - ciekawostka - prostym sposobem na obniżenie aktywności kortyzolu jest zmniejszenie podaży metioniny, z resztą potencjalnych pozytywnych sutków z takiego zabiegu jest o wiele więcej. Z mojej strony EOT. [...]
[...] węglowodanów po treningu tak naprawdę wyrządzisz sobie więcej szkody niż pożytku. Odcięcie dopływu energii w tym czasie, kiedy mięśnie dopominają się o nie, spowoduje obniżenie tempa metabolizmu. Spowolnienie metabolizmu oznacza mniejsze szanse na wystąpienie anabolizmu i niestety prowokuje organizm do magazynowania tłuszczu. Dlatego po [...]
[...] Tolerance Factor) wraz z wit. PP (przy jej braku w diecie sam chrom nic nie daje). Powoduje zwiększenie przyswajania glukozy przez komórki mięśni i układu nerwowego, a przez obniżenie poziomu glukozy powoduje zakończenie wydzielania insuliny przez trzustkę, co zapobiega huśtawce glikemicznej. Zaspokojenie zapotrzebowania mózgu na glukozę redukuje [...]
[...] i za działanie niektórych enzymów. Bierze udział w transporcie tlenu oraz w procesie produkcji energii. Polepsza kondycję i wytrzymałość. Niedobór żelaza powoduje obniżenie wydolności fizycznej, zmęczenie, gorszą sprawność psychosomatyczną i złe samopoczucie. Selen – jako przeciwutleniacz zwalcza tzw. „wolne [...]